Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Φακίδες – Σπιτικές θεραπείες

Οι φακίδες είναι πλατιές, στρόγγυλες και σκουρόχρωμες κηλίδες με μέγεθος από περίπου 2 έως 4 χιλιοστά και εμφανίζονται στο δέρμα. Οι φακίδες έχουν μια κληρονομική προδιάθεση αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. 
Συνήθως δεν προκαλούν κάποιο ιατρικό πρόβλημα αλλά είναι ευαίσθητες στην υπεριώδη ακτινοβολία και ως εκ τούτου είναι πιο ορατές κατά τη διάρκεια ή μετά από πολύωρη έκθεση στο ηλιακό φως. Αν και οι φακίδες θα μπορούσαν να εμφανίζονται σε όλο το σώμα, ως επί το πλείστον βρίσκονται σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε ήλιο (κυρίως στο πρόσωπο). Οι άνθρωποι που έχουν φακίδες θέλουν να απαλλαγούν από αυτές έτσι ώστε να βελτιώσουν την αισθητική του προσώπου τους. 
Πληροφορίες για τις φακίδες
Υπάρχουν δύο τύποι φακίδες. Οι απλές φακίδες και οι φακίδες που έχουν δημιουργηθεί λόγω εγκαύματος από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι φακίδες είναι σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα και κατά κανόνα εμφανίζονται περισσότερο στο πρόσωπο ειδικά πάνω ή γύρω από τη μύτη. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα είναι πιο επιρρεπείς στις φακίδες. Η έκθεση του προσώπου στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να εντείνει το πρόβλημα.
Οι φακίδες και οι αιτίες
 • Κληρονομικότητα: Οι φακίδες πολλές φορές οφείλουν την ύπαρξή τους σε γενετική προδιάθεση. Αν οι γονείς σας ή ένας από τους δύο γονείς έχουν ή είχαν φακίδες, τότε είναι πιθανόν να εμφανίσετε και εσείς.
 • Δερματικές διαταραχές: Σπάνιες διαταραχές όπως η  ξηροδερμία (Xeroderma Pigmentosum) μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στις υπεριώδεις ακτίνες που οδηγούν σε φακίδες.
 • Ηλιακή ακτινοβολία: Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει φακίδες ειδικά σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Η περιεκτικότητα μελανίνης είναι μικρότερη στο ανοιχτόχρωμο δέρμα, με αποτέλεσμα η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία να είναι πιο επιβαρυντική.
 • Ορμονικές διαταραχές: Διάφορες ορμονικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν φακίδες. Στην περίπτωση αυτή, τα οιστρογόνα θα μπορούσαν να υπέρ – διεγείρουν τα κύτταρα χρωστικής προκαλώντας τα να παράγουν περισσότερο χρώμα όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως.
Οι φακίδες και οι σπιτικές θεραπείες
Οι φακίδες μπορεί να επηρεάζουν την αισθητική του προσώπου και για αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να απαλλαγούν. Παρακάτω θα βρείτε μερικές φυσικές – σπιτικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να τις καταπολεμήσετε.
 • Θεραπεία με μάσκα κρέμας γάλακτος: Η κρέμα γάλακτος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση των φακίδων. Αναμίξετε μια κουταλιά κρέμα γάλακτος με μια κουταλιά μέλι και προσθέστε 1 γραμμάριο μαγειρική σόδα (baking soda). Απλώστε στο πρόσωπο και αφήστε τη μάσκα να δράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε. Τέλος μπορείτε να εφαρμόσετε μια καλή ενυδατική κρέμα προσώπου.
 • Θεραπεία με φυσικό χυμό λεμονιού: Ο φυσικός χυμός λεμονιού είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία για τις φακίδες. Εφαρμόστε το χυμό λεμονιού στις περιοχές που εμφανίζουν το πρόβλημα. Το λεμόνι έχει την ιδιότητα να λευκαίνει τα σκοτεινά σημεία.
 • Θεραπεία με ξινόγαλα: Πλένετε το πρόσωπό σας με το ξινόγαλα. Το γαλακτικό οξύ προωθεί την ήπια απολέπιση του δέρματος και μειώνει τους ερεθισμούς και την ξηρότητα.
 • Θεραπεία με μέλι: Ζεστάνετε ελαφρώς λίγο μέλι και απλώστε στο πρόσωπο στις περιοχές με το πρόβλημα. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στη συνέχεια με δροσερό.
Διατροφή για δέρματα με φακίδες
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορούν να αποτρέψουν τις φακίδες στο δέρμα, παρόλα αυτά μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές διατροφής που προωθούν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Τρώτε άφθονα φρέσκα λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Η βιταμίνη Α, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C είναι απαραίτητες για ένα υγιές δέρμα. Ειδικά η βιταμίνη B5, βοηθά την πρόληψη για το ξηρό δέρμα. Βρίσκεται στο γάλα, τα αυγά, το λάχανο, το φύτρο σιταριού και σε άλλες τροφές. Η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C κάνει το δέρμα λιγότερο ευαίσθητο στον ήλιο. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή.
Συμβουλές για ανθρώπους με φακίδες
Αν το δέρμα σας έχει φακίδες, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένες συμβουλές που θα περιορίσουν το πρόβλημα.
 • Αντηλιακό: Να εφαρμόζετε ένα καλής ποιότητας αντηλιακό προσώπου, ιδιαίτερα τις μέρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία.
 • Καπέλο: Να φοράτε καπέλο όταν θέλετε να βγείτε έξω στον ήλιο.
 • Όχι στην έκθεση στην υψηλή ηλιακή ακτινοβολία: Αποφύγετε να βγαίνετε από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου έχουν πολύ υψηλή ένταση.
Οι σπιτικές θεραπείες για τις φακίδες δεν αντικαθιστούν τη θεραπεία που σας σύστησε ο γιατρός σας.