Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Οδηγός vintage shopping: Οι 5 βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζεις

Eίμαστε στην εποχή που το “vintage” είναι πλέον μέρος του καθημερινού fashion λεξιλογίου και βασικό κομμάτι πολλών outfits. 

Η πόλη γεμίζει από νέα hot spots με vintage “θησαυρούς” και τα pop-up μαγαζιά με second hand ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ είναι στο πλευρό κάθεfashionista που επιθυμεί να συνθέσει σύνολα που παντρεύουν το παλιό και το καινούριο με trendy τρόπο και σε προσιτές τιμές. Είναι όμως όλα τόσο απλά; 

H αλήθεια είναι πως μπορείς να βρεις πραγματικά ευρήματα της ιστορίας της μόδας σε vintage συλλογές και να εμπλουτίσεις με αυτά τη γκαρνταρόμπα σου με την προϋπόθεση ότι γνωρίζεις κάποια βασικά tips ώστε να πέφτουν τα μάτια σου στα σωστά μέρη.  

Βack to basics λοιπόν, αυτοί είναι οι 5 κύριοι κανόνες του vintage shopping.

[photos: Pinterest] 

H ετικέτα: Οι ετικέτες τα τελευταία χρόνια τυπώνονται σε ύφασμα. Tα labels παλαιού τύπου είναι σχεδόν πάντα ραμμένα επάνω στο ρούχο/αξεσουάρ ή τυπωμένο κατευθείαν επάνω στο υλικό κατασκευής με ανεξίτηλο μελάνι.


 Το ταμπελάκι για τη φροντίδα και το πλύσιμο του ρούχου: Οι ετικέτες με τα διεθνή εικονίδια για πλύσιμο/στέγνωμα/σιδέρωμα είναι εξαιρετικός τρόπος να χρονολογίσεις την ηλικία ενός ρούχου αφού είναι γνωστό πως πρωτοεμφανίστηκαν το 1971.
 Το φερμουάρ: Μέχρι τη δεκαετία του '60 τα φερμουάρ είναι αποκλειστικά φτιαγμένα από μέταλλο. Από κει και πέρα αρχίζουν να αντικαθίστανται από πλαστικά και νάυλον υλικά.
Το στρίφωμα: Στα καλής ποιόητας κομμάτια (δηλαδή όπου αξίζει να επενδύσεις) τα στριφώματα είναι χειροποίητα. Αν παρατηρήσεις ραφές από μηχάνημα καλο θα ήταν να ξανασκεφτείς τη ΧΡΟΝΟΛΌΓΗΣΗ του ρούχου που προβάλλεται ως αυθεντικό vintage. 

Το ύφασμα: Όταν ψωνίζεις vintage εννοείται ότι κοιτάς για κομμάτια από ποιοτικό βαμβακερό ύφασμα, μετάξι φυσικό ή τεχνητό ή μαλλί. Τα νάυλον υφάσματα, το polyester και η βισκόζη είναι μαζικής παραγωγής υλικά που επικρατούν μόνο τα τελευταία χρόνια.


πηγή