Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Έχεις ακμή; Τι πρέπει να τρως για να έχεις πιο καθαρό πρόσωπο!

Η ακμή είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα πια για εμάς τις γυναίκες, που είμαι σίγουρη πως (δυστυχώς!) αυτό το άρθρο διαβάζεται αυτή την στιγμή όχι μόνο από κορίτσια στην εφηβεία αλλά και από εσένα που είσαι 25, 35 ακόμη και 45! Επίσης, το θέμα αυτό είναι ανεξάντλητο και οι οπτικές από τις οποίες μπορείς να το πιάσεις- γράψεις-δεις είναι άπειρες. Αλλά μια από τις σημαντικότερες οπτικές είναι η ακμή σε σχέση με την διατροφή! Το πρώτο πράγμα που μου είχε πει η δερματολόγος μου (ναι, έχω ακμή!) είναι να κόψω τα γαλακτοκομικά. Και τα έκοψα. Και είδα διαφορά. Και λίγο μετά έβαλα στην διατροφή μου και όλα εκείνα τα τρόφιμα που μου είπε ο διατροφολόγος Νίκος Κριαράς και τα σπυράκια όλο και μειώνονταν. 

Δες παρακάτω τι μου είπε, αντίγραψε ελεύθερα τη λίστα με τις τροφές που μου έδωσε και δες το πρόσωπό σου να βελτιώνεται! 



Γενικοί διατροφικοί κανόνες!
"Αναμφισβήτητα η ακμή είναι μια ασθένεια στη οποία η κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου λίπους και trans λιπαρών επιβαρύνει την κατάσταση και κατά την διάρκεια της εμφάνισης της καθώς και κατά την διάρκεια της θεραπείας της. Έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών ότι η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε βιταμίνες Β2,Β3,Β5,Β6, C σε ιχνοστοιχεία όπως Σελήνιο και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής. H μειωμένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία εντοπίζονται σε τρόφιμα όπως αρνί, καρύδα, κατσίκι, τηγανητά τρόφιμα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ακμής. Αντίθετα, συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που τα συναντάμε σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα ιχθυέλαια και οι μαλακές μαργαρίνες". 

Τι τρόφιμα μας βοηθούν; 
- Να καταναλώνεις άπαχα γαλακτοκομικά.
- Να προτιμάς την κατανάλωση λευκού κρέατος (γαλοπούλα ,κοτόπουλο, ψάρι) 3 φορές την εβδομάδα.
- Να μην καταναλώνεις κόκκινο κρέας παραπάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα.
- Να μαγειρεύεις με ελαιόλαδο και να προτιμάς ψητά,στον ατμό ή βραστά και λιγότερο μαγειρευτά φαγητά.

BONUSinfo: βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που πρέπει να βάλεις στην διατροφή σου. Ή πιο απλά, να τι πρέπει να τρως!

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ)
Πήγες: Δημητριακά ολικής αλέσεως, μανιτάρια, καρύδια, σολομός, κοτόπουλο, σιτηρά ολικής αλέσεως

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)
Πήγες: Μπανάνα, μοσχάρι, καστανό ρύζι, κοτόπουλο, αυγό, πεπόνι, λάχανο, βρώμη, φιστικιά ,φασόλια, καρύδια, σιτηρά ολικής άλεσης, μαγιά μπύρας.

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
Πηγές: Μπρόκολο, πεπόνι ,ακτινίδιο ,πορτοκάλια, κόκκινες πιπεριές ,ανανάς κόκκινο γκέιπφρουτ, φράουλες.

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σελήνιο
Πηγές: Οστρακοειδή, καβούρι, αστακός, στρείδια, σιτηρά ολικής άλεσης , κρεμμύδια , ντομάτες.

ΜΕΤΑΛΛΑ
Ψευδάργυρος
Πηγές: Μοσχάρι, αυγά, αρνί, ξηροί καρποί, στρείδια, προϊόντα ολικής άλεσης, γιαούρτι, μαγιά μπύρας.



πηγή