Έχεις ακόμη στο ντουλάπι του μπάνιου σου προϊόντα που αγόρασες την προηγούμενη δεκαετία; Πολύ πιθανό! Τα προϊόντα ομορφιάς όμως μπορούν να διατηρηθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς αν κρατήσεις κάποιο από αυτά παραπάνω από όσο πρέπει, είναι πολύ πιθανό να χάσει τα δραστικά του συστατικά ή, ακόμα χειρότερα, να αναπτύξει βακτηρίδια βλαβερά για την υγεία σου.
Ιδιαίτερα τα καλλυντικά που προορίζονται για την περιοχή των ματιών απαιτούν μεγάλη προσοχή, αφού χρησιμοποιούνται σε ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Το να κάνεις ξεσκαρτάρισμα στα καλλυντικά που πρέπει να πεταχτούν ξέρουμε πως είναι μια δύσκολη διαδικασία, γι’ αυτό η ΓΥΝΑΙΚΑ σου προτείνει έναν πλήρη οδηγό με κανόνες χρήσης και διάρκειας ζωής των αγαπημένων σου προϊόντων!
3-4 εβδομάδες: Κάθε 3 με 4 εβδομάδες φρόντισε να αντικαθιστάς το σφουγγάρι σου, καθώς το υγρό περιβάλλον του μπάνιου ευνοεί τη δημιουργία βακτηριδίων στην επιφάνειά του.
5 εβδομάδες: Ένα ξυραφάκι μπορεί να διατηρηθεί για 5 εβδομάδες, αν όμως προνοήσεις και το αφήνεις να στεγνώσει μετά από κάθε χρήση είναι δυνατή η χρήση του για περισσότερο καιρό.
3 μήνες: Η διάρκεια ζωής μιας οδοντόβουρτσας είναι αυστηρά 3 μήνες και οφείλεις να την αλλάζεις ευλαβικά. Το ίδιο ισχύει και για καλλυντικά όπως mascara, eye liner και μολύβια ματιών, καθώς βακτηρίδια που πιθανόν αναπτυχθούν πάνω τους μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία μόλυνσης/φλεγμονής. Επιπλέον, αν χρησιμοποιείς κρέμες για την ακμή που περιέχουν ενεργά συστατικά, έχε στο νου σου ότι αυτά χάνουν τη δραστικότητά τους σε διάστημα περίπου 3 μηνών από την ημέρα που ανοιχθούν.
6 μήνες: Κάθε 6 μήνες θυμήσου να αλλάζεις τα σφουγγαράκια make-up και πούδρας που διαθέτεις με καινούρια, αντιβακτηριδιακά.
1 χρόνος: Όταν έχει περάσει ένας χρόνος από την αγορά τους, φρόντισε να πετάς τα κραγιόν και τις κρέμες προσώπου που διαθέτεις. Αναφορικά με τα κραγιόν, αν οι συνθέσεις τους είναι «σκληρές», μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο, καθώς η έλλειψη νερού προστατεύει από την ανάπτυξη βακτηριδίων.
1,5 χρόνος: Με το πέρασμα 18 μηνών ξεφορτώσου τα concealer και τα lip gloss σου, αφού οι συνθέσεις τους καταστρέφονται και δημιουργείται στο tube τους ίζημα.
2 χρόνια: Τα αποσμητικά, τα βερνίκια νυχιών, τα αρώματα, οι οδοντόκρεμες και οι πούδρες έχουν διάρκεια ζωής 2 ετών. Σε όλες τις περιπτώσεις η «ημερομηνία λήξης» έχει να κάνει με τη δραστικότητα των προϊόντων και όχι με την πιθανότητα μόλυνσης.
3 χρόνια: Ανά 3 χρόνια άδειασε το ντουλάπι σου από πινέλα μακιγιάζ, στικ χειλιών, ενυδατικά τζελ, αντηλιακά και στοματικά διαλύματα. Τα στικ χειλιών αν δεν έχουν ανοιχθεί μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο, ενώ στην περίπτωση του στοματικού διαλύματος προσπάθησε να το αντικαθιστάς συχνότερα αν πίνεις από το μπουκάλι.
Επιπλέον συμβουλές: Πολλά καλλυντικά προϊόντα αναφέρουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης τους δίπλα από ένα εικονίδιο ενός ανοιχτού βάζου. Αναγράφονται επίσης αριθμοί δίπλα από τα γράμματα «Μ» και «Υ», όπου «Μ» ο μήνας και «Υ» ο χρόνος (month-year) που υποδεικνύουν πόσο διατηρείται κάθε προϊόν. Πέρα από την ημερομηνία λήξης πρέπει να θυμάσαι πάντα να αποθηκεύεις τα καλλυντικά σου σε δροσερό και ξηρό μέρος (όχι στο μπάνιο!), να αποφεύγεις να τα μοιράζεσαι με φίλους και φυσικά να τα πετάς αν παρατηρήσεις πως έχουν περίεργη όψη ή μυρωδιά σε σχέση με όταν τα είχες αγοράσει.